Valmentaja, valkku, koutsi, peetee

Rakkaalla lapsella on monta nimeä. Heräsin eilen illalla pohdiskelemaan tätä aihetta vähän syvemminkin pienen keskustelutuokion jälkeen. Millainen on hyvä valmentaja? Miten osaan valita itselleni sopivan?

Kumman valitset?
Ensinnäkin kannattaa lähteä liikkeelle miettimällä sitä millaiseen tarkoitukseen tarvitset valmentajaa. Onko tavoitteenasi löytää liikunnan ilo/oma laji, haluatko eroon ylipainosta, haluatko lisäboostia ja rautojen rätkettä punttitreeniisi vai oletko osallistumassa maratonille ensi vuonna?

Taisin juuri eilen verrata valmentajan valitsemista koiran hankkimiseen. Mutta niinhän se on. Ei koiraakaan osteta hetken mielijohteesta, vaan asiaa täytyy miettiä pidemmän aikaa ennen itse ostotilannetta. Koiraa ei hankita sen vuoksi kun "muillakin on". Hankintaprosessissa täytyy käydä läpi mikä on itselle ja omaan elämäntilanteeseen paras rotu. Ethän hanki rottweileria kaksikymmentäneliöiseen yksiöön Helsingin kantakaupungissa etkä myöskään raahaa rauhaa ja löhöilyä rakastavaa bulldogiasi tunnin aamulenkeille kanssasi? Täytyy myös miettiä kuinka paljon voi koiraansa panostaa ja realistisesti kartoittaa kuinka paljon koira a) vie aikaa tai b) vie rahaa. Kumpaakaan kun ei ole rajattomasti.

Valmentajan tulee olla sinulle taustoiltaan sopiva. Mikäli rakastat punttitreenaamista ja haluat uusia ideoita treenaamiseen ja kehittymiseen, ota palvelut body-tyyppiseltä valmentajalta. Jos tähtäät maratonille, ota valmentaja joka saa juoksutekniikkasi kuntoon ja osaa ohjeistaa juoksuharrastuksen oheistoiminnoissa. Mikäli etsit vain liikunnan iloa, terveyttä ja hyvinvointia, valitse valmentaja jolla on monipuolinen liikuntatausta ja joka hallitsee useat lajit. Mieti siis tarkkaan mitä haluat saavuttaa (tai jättää saavuttamatta, eihän kaiken urheilun tarvitse olla tavoitteellista!) ja tee valintasi sen mukaisesti.

Toisena valintakriteerinä pohdi persoonallisuusasioita. Sopiiko valmentajan/valmentavan yrityksen arvomaailma ja persoonallisuus yhteen omasi kanssa? Mikäli valmentajanasi on suoraa kurkkua huutava sikaniska ja itse olet ujo ja sisäänpäinvetäytyvä omassa rauhassa viihtyvä ei homma ennen pitkää toimi.

Motivoidutko huudosta ja meuhkaamisesta?
Tämä valmentaja on sinulle sopiva!
Liikunnan tulee olla antoisaa ja mielekästä, ei missään nimessä pakotettua ja epämieluisaa. Hyvä ja oikea valmentaja tuntee sinut ja hänellä on halu kuunnella ajatuksiasi ja etsiä juuri sinulle sopivat liikkumisvaihtoehdot. Hyvä valmentaja osaa valmentaa sinua juuri oikealla tavalla omat psykologiset lähtökohtasi huomioon ottaen, eikä harrasta liukuhihnavalmennusta samalla tyylillä asiakkaasta toiseen. Lopputulos ei ole kaunista katseltavaa niin valmennettavan kuin valmentajankaan kantilta, mikäli nämä asiat eivät kohtaa. Valmennettavalle saattaa käydä ns. "koululiikunta-efekti". Käytännössä siis pakotettu liikunta karkottaa entisestään kauemmas urheilusta. Tätähän ei tietysti kukaan ammattitaitoinen ja empatiakykyinen trainer halua, sillä tavoitteena on aina luoda asiakkaalle läpi elämän kantava elämäntapamuutos.

Hyvä valmentaja auttaa sinua matkallasi eteenpäin
vierellä kulkien, ei norsunluutornista käskyjä ladellen.
Kolmas valintakriteeri on panostuksen määrä. Haluatko liikkua omassa rauhassa, vai tarvitsetko jonkun potkimaan heti aamusta liikkeelle kolmena aamuna viikossa? Kaikki meistä on yksilöllisiä ja kaikilla omat tarpeensa ja halunsa. Toinen motivoituu sisäisistä asioista, toiset tarvitsevat motivoitumiseen ulkoisia tekijöitä ja kaikki tavat ihan yhtä lailla oikeita. Valmentajaa valitessasi selvitä myös se miten paljon valmentajasi pystyy sinuun panostamaan ja kuinka hyvin se kohtaa omat tarpeesi. Jos etsit valmentajaa, joka toimii tukenasi jokapäiväisessä elämässä face-to-face etsi PT joka näin tekee. Jos pärjäät vähemmällä niin sekin on fine.

Panostuksen määrä korreloituu aika pitkälti myös hintoihin, tottakai. Mikäli siis tarvitset apua useasti viikossa viikottain joudut myös pulittamaan PT-palveluista enemmän vs. esimerkiksi kerran kuussa tapahtuvat check-upit ja yhteistreenit. Mieti omat motivaattorisi ja mistä olet valmis luopumaan ja mihin haluat panostaa ja jälleen kerran tsekkaa valmentajaehdokkaasi kanssa. Aika useat valmentajat ja PT:t ovat valmiita myös räätälöimään omia peruspakettejaan omien tarpeittesi mukaan, joten kysele aktiivisesti ja selvitä.

Internet on pullollaan valmentajia ja personal trainereita. Tarjontaa riittää ihan jokaikiselle. Ole siis aktiivinen ja selvitä trainerisi taustoja, soita rohkeasti ja kysy. Mikäli tuttaviasi on asiakkaana, kysele heiltä heidän kokemuksiaan. Puskaradio on yleensä aika luotettavakin metodi, mutta muista myös lähdekritiikki. Sovita siis kuulemasi palaute objektiivisiin viitekehyksiin.

Lopuksi mitä varmasti me kaikki traineritkin toivomme on se, että kartoitat oman motivaatiosi tason. Motivaatiotasoa voi olla välillä hyvin vaikeaa selvittää, sillä saatat olla väärällä tavalla (näennäisesti) motivoitunut. On hyvä tiedostaa oman motivaationsa taustalla olevat tekijät. After all, valmentajakin on vain ihminen eikä pysty ihmetekoihin, ellei asiakas ole täydellä sydämellä mukana.


Kaikkia valmennussuhteita kuitenkin leimaa ainakin yksi yhteinen asia. Keksitkö jo sen?

Rehellisyys.

Mikäli et ole valmis olemaan tuhatprosenttisen rehellinen itsellesi et ole myöskään valmis valmennussuhteeseen. Aika on oikea, kun olet valmis kohtaamaan itsesi ja edessä olevat haasteet. Älä tee päätöstä hätiköiden.

Hyvän valmentajan tunnusmerkit; ohjaa, motivoi, valmenna,
inspiroi, opeta, näytä suuntaa ja esimerkkiä.
Mikä näistä on sinulle tärkein?

8 kommenttia:

  1. Hyvä teksti ja täyttä asiaa! :) Esimerkiksi body lajeissa kärjistettynä itse en lähtisi esim. bikini fitness valmentajan kanssa tekemään yhteistyötä, vaikka hyvä ja osaava valmentaja olisikin. Kuitenkaan, kun tällä ei olisi juuri omasta lajistasi kokemusta, vaikka vierestä olisikin seurannut, niin niin on aina parempi kuitenkin hankkia juuri se sinun omaa lajia edustava valmentaja :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näinhän se on. Oma laji on pidettävä mielessä, se on ihan selviö. Tai niinhän sitä luulis... :D Helpottaahan se huomattavasti, kun saa kysellä kaikki mahdolliset samasta paikasta, eikä tarvihe koko ajan miettiä, että "tietääköhän toi nyt tarpeeksi tästä?".

      Poista
  2. Kiitos tästä, aivan järjettömän fiksuja pointteja! Tai siis järjellisen :D Jep, nämä painetaan mieleen, jahka valmennusta jatkossa mietitään. Miten itse päädyit valmentajaasi? :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hih, kiitosta vaan inspiraatiosta! Kerrankin tuli jotain ihan asiasisältöistäkin sen ainaisen "kävin treenaamassa"-postailun sijaan, heh!

      Mun omassa vaakakupissa painaa eniten ehdottomasti terveysaspektit. Oon sen verran niuho omasta terveydestäni, että en halunnut valmentajaksi sellaista jolle toimin fysiologisena kokeilukappaleena. Ja kun kyseessä on kuitenkin kilpatason urheilu, niin ei ole varaa yksinkertaisesti valita väärin.

      Täähän nyt tietysti eskaloituu siihen, että arvostan omassa valmentajassani myös sitä ääretöntä tietotaitoa ja avoimmuutta! Tunnustaudun ehkä tietyllä tapaa itsekin ns. "nörttitreenaajaksi". Mustakin on siis ihanaa opetella ja oppia koko ajan uutta ja kokeilla eri asioita. Ja jotta sen pystyn turvallisesti tekemään on kullan arvoista, että mulla on Matti joka sanoo onko mun ideat hyviä vaiko huonoja ja miten mikäkin omaan kroppaani vaikuttaa. PT:n tarkoitushan ihan oikeasti on tehdä itsestään tarpeeton. Se onnistuu, kun valmentaja kertoo valmennettavalleen MIKSI tehdään, ei pelkästään MITÄ.

      Kolmas asia jota mä arvostan valmentajassa on suoraselkäisyys ja rehtiys, myös psykologinen taitavuus. Asiat sanotaan niinkun ne on, eikä mitään kaunistella. Matti on kuitenkin sellanen nallekarhu, että se osaa esittää asiat niin ettei niistä mee vihannekset nenukkiin. Ikinä ei ole huono mieli lähteä Matin luokse ja sieltä palataan entistä hymyilevämpänä :)

      Ja yksi myös omasta mielestä tärkeimmästä päästä; treenit! Ei mitään hilpaketta ja härpäkettä sinne tänne ja tuonne, vaan just sitä ITTEÄÄN. Vääntyvää rautaa ja kunnon sarjoja, eikä mitään sadan toiston perseenheilutteluja. Ne pistää vaan vistottaan. Yksinkertaiselle naiselle yksinkertainen treeni! <3

      Tietty itseä mietitytti se, että Matin paketteihin ei kuulu lainkaan yhteiset salikäynnit, mutta pitkällisen pohdiskelun jälkeen totesin, että oon tarpeeksi motivoitunut ja kiinnostunut treenaamisesta, että en tarvitsekaan niitä yhteistreenejä. Yhteistreenit voidaan hoitaa sitten kavereitten kanssa, jos joskus haluaa poiketa omalta yksinäisen bodysuden reitiltä :)

      Poista
  3. Erittäin hyvä teksti! Sikaa ei pidä ostaa säkissä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näinhän se on - kannattaa aina kartoittaa etukäteen KAIKKI, ettei tule pettymyksiä :)

      Poista
  4. Hei mahtava teksti! Palautan tän kyllä mieliini, kun alan etsiä itelleni pt:tä ;) Sellainen on ollut haaveissa jonkun aikaa, mutta tavoitteet eivät oo olleet niin selvät, että olisin tiennyt mitä pt:ltä tahdon tai millaisen pt:n tahdon... Kela katkaisi rahoituspuoleltakin siivet karhuamalla parin vuoden takaisia opintotukia takaisin, buu :D Pikkuhiljaa taas säästellään...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heh, et ookaan ainoa joka on saanu pikavoiton KELAlta :D Lättykirjasta tuli huomattua, että hirveen monella on tänä vuonna tullu ylläripylläri :) Noh, tietääpähän mitä varten säästää ainaki...

      Poista

Kiitos kommentistasi!